Skip to main content

Med långbåten till regnbågens fäste


"Vi bygger broar med varann, som ska förena land med land, vi börjar här vid Ljusnans strand, här har du nu min öppna hand!" 

Sången stiger mot en dramatisk himmel. Vi är på Undersviks stiftsgård vid Ljusnans strand, och avslutar en stark dag med "Så som i himmelen - Live!" - på vattnet. Länge tvekar vi om det kan bli någon rodd när himlen mullrar under en stålgrå huva och regnet lägger ett våt-kallt omslag på nöjet. 


Men så spänns en regnbåge över älven, och den här gången är nedslagsplatsen så nära så det känns som om man bara skulle kunna böja sig över till andra stranden och plocka upp skatten. Jag och Filip hoppar i som sista roddarpar och vi lägger ut. Mot Regnbågs-stranden!

Det känns högtidligt att sitta i båten. Och framförallt känns det hemtamt, första gången till trots. Som ett kärt återseende... Båten är tämligen nybyggd, och jag har som sagt aldrig suttit i en långbåt tidigare, men som mänsklighet har vi varit där länge. Modellen är tagen till minsta mått, från en båt från 300-talet som man hittat i en dansk mosse, tämligen välbevarad.

Båtens former har formats likt en sten i handen. Långsamt, långsamt för att till slut hitta sin ultimata form och funktion i samspel med den hand som för den. Kan inte låta bli att tänka på Röde Orm och alla andra galär-slavar som ansat sitt skägg på sämsta möjliga sätt; år ut och år in med åran som enda verktyg. Men det finns en frihet i att ta ut svängarna och inte minst i samspelet med roddarkamraterna. Analogin med körsången vi kommer från känns omedelbar och reell; det handlar inte om din individuella styrka och förmåga så mycket som kollektivets. Om samspelet och den gemensamma intentionen. Och när det till slut börjar sjunga om årtagen så känner man styrkan, när man släpper taget om sitt egna jag och går upp i den större helheten så blir dess styrka min egen, dess sång min sång.


Vikingarnas framgångar har i mycket tillskrivits deras båtar. De är väldigt grundgående, bara ett par dm, vilket möjliggjorde snabba och överraskande attacker på oväntade ställen. Men när jag sitter i båten inser jag att bilden av de attackerande horderna som odisciplinerade sällar förmodligen är skapad av de besegrade. För att överhuvudtaget ta sig till främmande kuster krävs en stor disciplin och koordination. Förmågor de naturligtvis inte lämnade i båten utan hade med sig även på land.


 Och båten, i en mängd kulturer, är inte bara den farkost som tar oss från strand till strand, utan den farkost som ska föra oss från en existens till en annan; floden skulle kunna vara Styx, det blåsvarta vattnet under oss, speglande regnbågens alla färger är vårt gemensamma undermedvetna som är vår vän om det handhas rätt, men kan lätt bli en dödlig fara om det inte förstås, om det inte blidkas.


Vi tar oss tillbaka med regnbåten till regnbågens fäste. Vi vänder hem med en känsla av att ha fått resa i en tidsmaskin som inte bara ombesörjer den enkla detaljen att mjukt och följsamt föra oss in i en annan tid, den har gett oss en bild av att få färdas in i en annan dimension!

Tack Lasse och Arbrå Kyrkbåtsroddare för ledning på färden!

Comments

Popular posts from this blog

Åke Edvinsson, 60 år

Det går nog knappt en dag utan att jag tänker i tacksamhet på dig, Åke. Alla minnen som vi delat under årens lopp blir man ju ständigt påmind om genom gamla sånger och sammanhang, människor och miljöer som poppar upp litet här och där, litet nu och då. Häromdagen slogs jag av en lust att hålla ett tacktal till dig för allt du betytt för mig, men antog att det är väl något jag kommer att skjuta upp tills din begravning - om nu inte du kommer att sjunga på min dessförinnan. Men varför vänta till dess, tänkte jag sen? Det är så dags då, nej låt mig få uttrycka detta nu! Och så vaknar jag idag och ser att du fyller 60 år! Detta är mitt tillfälle, att få skriva ett helt oförblommerat tacktal till en underbar människa som nog betytt mer för mig - och för många andra - än någon annan utanför den innersta familjekretsen! Den första gång jag såg dig var den första gång jag hörde dig; i barnkören som repade i kyrkskolan under fröken Gun Anderssons ledning. Och vi fortsatte s

The unfolding tale of a hundred hymns

Wow! The power of setting your intentions...  Last summer I created a folder in my computer, and I had to give it a name. After giving it a quick thought I wrote: "Hundred hymns", in an attempt to be a bit poetic in the small space and time given.  There's a new hymnbook on its way in Sweden and a call has gone out for anyone who wants to contribute with proposals. I thought I ought to send in something before the deadline on New Years and the folder was created for this purpose.  I started to browse thru a life's worth of song creation and did not find much suitable, managed to come up with about 30 songs that I thought could work, after editing them quite substantially.  After that I fell ill in Covid. Little did I realise then how necessary this was for the developments that were to follow. For the first time in my life I had a personal and very tangible experience of life's brevity. And a reminder of the importance of taking every day as a precious gift.  ​ N

Never Ending Peace And Love – Reflections on a first encounter with NEPAL

Part 1 My time in Nepal is drawing to a close. For this time... Impossible to summarise this amazing country, but in short it has been a peak experience. Peak time with peak people in peak country. The nature is unquestionably one of its kind, with both jungle and the highest peaks of this planet within sight. And the people, to a large extent poor, but with a richness of soul and spirit that is overwhelming; generous, kind, humble and proud at the same time. But most amazing has been our way to approach it; walking, talking and singing... I feel that our "Sång & Gång" concept, our "walk & sing" adventures that we now have developed for almost 30 years have found an ultimate form here. We walk into the villages, meeting people eye-level, share a song, and walk out of there with a garland around our necks and a blessing on our foreheads. And a smile in our hearts and a sense of taking part in a real transformative meeting. For both parties. All of this has