Vinter - vår - sommar; tre dar i maj.19/ 5  Dagen började med ett snöpreludium. Hela världen vit igen. Men lagom till avfärd är det borta, var det säsongens sista snöby?

Adieu!
Fransmännen mot Nordkap, jag mot Köpenhamn och danskarna stannar i Fjätbodarna.
Tar farväl av fransmännen på väg till Nordkap och danskarna som stannar i Fjätbodarna.
Sen knatar jag på, nerför i regnet. Jag ger mig inte förrän jag är framme vid Österdalälven, parkerar Brio på strandbanken och sätter upp tältet. Mitt i vad som varit en rätt blöt och kall dag (och en än värre natt stundar – konstant regn och allting dyngsurt) så får jag uppleva vad som kanske är resans hittills vackraste upplevelse.

I ett milt kvälls-motljus korsar en älg älven framför mina ögon. Den kliver i från bortre stranden och simmar först en bit innan den springer genom en fors, med graciöst högburet huvud och vattnet forsande om bogen. Rätt igenom forsen utan tvekan eller snubbel! Sen går den iland på en ö i älven och försvinner i vegetationen för att dyka upp på andra sidan och plumsa i igen och simma sista biten över till älvkanten där jag slagit läger.

Inget batteri i kameran… Men det var nog en Bruno Liljefors jag egentligen skulle ha behövt.
°°°°°°°°°°°°

20/5

Gick upp tidigt, bröt läger, stoppade alla dyngsura persedlar i väskorna och drog. Kom fram till Särna helt oplanerat redan kvart i elva, lagom för att få se en präst i full skrud på kyrktrappan. Tog det som en invit och gick till kyrkan, vilade och torkade upp under en timme i kyrkbänken innan jag provianterade och gick till vandrarhemmet.

Jag kommer ihåg att i min barndom, innan jag nog riktigt visste vad ett ”vandrarhem” var, tyckte mycket om själva ordet.  Det var spännande på något sätt, kombinationen av frihet och trygghet. Byggde nog redan då upp en längtan efter detta den bästa av bägge världar; vandrarens frihet med hemmets trygghet. Att kliva in till Särna vandrarhem motsvarade min barndoms allra mest drömska förväntningar. Jag duschade, lagade mat och åt rikligt och gott, torkade alla mina saker i torkrummet och somnade tidigt tacksam och nöjd i en torr säng.

21/5

Varmt och somrigt! Idag slår björkarna ut på min vandring! Det är hett!
I förrgår vinter, igår vår, idag sommar! 
Det enda som är konstant är förändringen!

Comments

Popular posts from this blog

Trondheim

Åke Edvinsson, 60 år

Mountain and sea